Pietavimo darbe etiketą būtų galima pradėti pakankamai dažnos ir labai nemalonios situacijos pasakojimu. Įsivaizduokime, kad kasdien dirbate biure, kuriame kartu su jumis dirba ir nuolatos kitų darbuotojų maisto pasirinkimu nepatenkintas kolega. Biuras, kuriame dirbate, yra nedidelis, o įmonė – pelno nesiekianti organizacija. Nei vienas darbuotojas neuždirba pakankamai didelio atlyginimo, todėl didžioji jų dalis į darbą kartu su savimi atsineša jau pagaminto maisto, kurį pietų metu valgo prie savo darbo stalo arba bendroje virtuvėlėje. Tiek jūsų, tiek ir jūsų kolegų kasdieniai maisto pasirinkimai yra viešai matomi kiekvienam, kuris naudojasi bendru šaldytuvu – ne išimtis ir nepatenkintas kolega. „Geri dietinę Coca-cola nors laukiesi? Ar nežinojai, kad tai kenkia vaisiui?“, „Pietums valgysi tuną? Ir vėl? Ar nepastebėjai, koks jo kvapas?“ – tokie ir dar daugybė panašių priekaištų kasdien atkeliauja iš vieno viskuo nepatenkinto kolegos.
Taigi, pats pagrindinis principas, kurio turėtumėte laikytis kalbant apie pietavimo darbe etiketą – tai siekis netapti tokiu nepatenkintu kolega. Tačiau pateiksime jums ir daugiau patarimų, kurie padės lengviau išspręsti pietavimo biure klausimą.
1. Būkite civilizuoti
Tobulame pasaulyje greičiausiai nepietautumėte prie savo darbo stalo, tačiau mes negyvename skandinaviškame rojuje, todėl daugelyje biurų tokia pietavimo praktika yra pakankamai įprasta. Ir dažniausiai tai nesukelia jokių nepatogumų – juk per daug dėl to nesielvartaujame. Tačiau net ir tokiu atveju jūs turėtumėte elgtis civilizuotai.
Taigi, pasistenkite pietaudami nespoksoti į savo kompiuterio ekraną ar su savo ranka nubraukti nuo maisto nubyrėjusius trupinius ant žemės. Žinoma, ką jau kalbėti apie tai, kad neturėtumėte čepsėti, valgyti netyčia ant žemės iš jūsų rankų iškritusio maisto (kad ir kaip bebūtų gaila) ir krapštyti tarpdančių visiems matant.
2. Nebijokite intensyviu kvapu pasižyminčio maisto
Pakankamai dažnai manoma, kad viena iš pietavimo darbe etiketo taisyklių yra susijusi su intensyviu kvapu pasižyminčio maisto vengimu, tačiau leiskite jus nuraminti – jūs galite valgyti viską, ką mėgstate, nepaisant to ar jums patinkantis maistas turi specifinį kvapą. Juk jei bandysite kapstytis dar giliau, suprasite, kad galiausiai kiekvieno maisto produkto kvapas kažkam gali nepatikti.
Jūs negalite pakęsti kario kvapo, o galbūt jūsų kolega nekenčia tuno skleidžiamo kvapo. Todėl pripažindami šį elementarų faktą, turime gyventi harmonijoje. Taigi, jei savo darbovietėje pajusite jūsų nosį gniaužiantį iš virtuvės sklindantį kvapą – nesiraukykite ir neparodykite aplinkiniams, kad tai, ką jie valgo, jūsų manymu yra neskanu.
Kita vertus, jei tikrai žinote, kad jums patinkančio maisto kvapas daugeliui gali kelti šleikštulį, jo likučius įdėkite į sandarų maišelį ir išmeskite į pačioje atokiausioje biuro vietoje esančią šiukšliadėžę. Be to, tokius patiekalus taip pat geriau valgyti virtuvėlėje, nei prie savo darbo stalo.
3. Perilgai nesinaudokite mikrobangų krosnele (ar kitu bendro naudojimo prietaisu)
Nors jūs turite pilną teisę naudotis biuro virtuvėlėje esančia mikrobangų krosnele, vis dėlto turėtumėte pagalvoti ir apie savo kolegas. Įprastai pietų pertrauka trunka vieną valandą, todėl jei mikrobangų krosnelę užimsite visoms dešimčiai minučių, vargu ar jūsų kolegos spės laiku papietauti. Todėl jei jūsų maisto šildymui reikia ilgo laiko tarpo, mikrobangų krosnele pasinaudokite ne pietų pertraukos metu.
4. Savo požiūrį apie mitybos įpročius pasilikite sau
Nekomentuokite, ką valgo jūsų kolegos ir kaip jie tai daro – ypač, jei jūsų komentarai nėra teigiami. Pietų pertrauka tikrai nėra tas metas, kuomet galite sakyti, kad jums labai nepatinka tailandiečių virtuvė ar kur kas sveikiau valgyti šviežių daržovių salotas. Juk jei bandysite ginčytis dėl mitybos įpročių, tai prilygs ginčui dėl religijos, kultūros, lyties ir kt.
Turbūt pamenate „nepatenkintą kolegą“? Netapkite juo. Tačiau jei vis dėlto nuspręsite išsakyti savo nuomonę – vienintelis priimtinas dalykas galėtų būti susijęs su tokiomis frazėmis kaip – „Tai nuostabiai kvepia!” arba „Šis patiekalas atrodo fantastiškai!“.
5. Į virtuvę žvelkite kaip į viešą vietą, nes ji tokia ir yra
Nesukelkite netvarkos. Tuo tarpu, jei to išvengti nepavyks, visą tai sutvarkykite. Žinoma, taip pat nepamirškite išplauti savo indų.
6. Šaldytuvas – tai bendra nuosavybė
Kaip ir jau minėtoje virtuvėje, šaldytuve taip pat taikomos tos pačios elementarios taisyklės. Ant savo maisto produktų dėžučių galite užrašyti savo vardą (tai skirta savisaugai) ir jokiu būdu nevalgykite savo kolegų maisto. Įsitikinkite, kad tai, ką laikote šaldytuve, nevarva ir neteršia šaldytuvo. Tvirtai uždarykite maisto produktų dėžutes ir pakuotes.
Taip pat, vietą, kurioje kasdien paliekate savo maistą, reikėtų reguliariai valyti – taip išvengsite įvairių nesusipratimų, jei per neapsižiūrėjimą šaldytuve paliktumėte maisto likučių. Be to, nepamirškite, kad šaldytuve turite maisto. Jei maisto produktus paliksite nakčiai – nieko baisaus, tačiau jei jūsų maistas šaldytuve bus laikomas mėnesį, du ar net pusmetį, tuomet nė nereikia sakyti, kad sukelsite savo kolegų pasipiktinimą.
7. Būkite draugiški ir originalūs
Kartas nuo karto pasistenkite papietauti kartu su savo kolegomis pasirinktame restorane. Nors nėra nieko blogo kasdien pietauti tik su vienu pasirinktu kolega, vis dėlto, jei nepamiršite ir kitų – ilgainiui galėsite užmegzti kur kas šiltesnius santykius, kurie neabejotinai ateityje atsipirks su kaupu.